מקרר בשבת – איך משתמשים כשאין התקן שבת?

שאלה:

1.לאחרונה שמענו על הבעיות שיש במקררים דיגיטליים בשבת (למרות"מצב שבת" שפועל) ועל ההתקנים המיוחדים שפותחו ע"י ארגון משמרת השבת ועוד.
עד שיגיע ההתקן האם אפשר להשתמש בשקית (קולר) עם קרחומים וקרח בשבת כדי לקרר אוכל?
2. האם אפשר להינות מאוכל שאדם אחר הוציא ממקרר דיגיטלי אם הוא יודע שיכול להיות בעיה של חילול שבת ועדיין הוציא? תודה

תשובה:

בודאי אפשר להשתמש בקרח. יש עוד שיטה, נוחה יותר, לקנות שעון שקע עם לחיצים, שם אתה קובע באלו שעות המקרר יעבוד, ומכוון שבכל זמן הארוחות הוא יהיה כבוי ואז ניתן לפתוח ולסגור ללא חשש. נניח מכוונים שבזמן החזרה מבית הכנסת אחרי ערבית הוא כבוי למשך שעה וחצי, אחר כך הוא פועל שעה ושוב מפסיק לחצי שעה, ואז כל הלילה עובד, בבוקר לפני שהולכים לתפילה הוא כבוי, שוב עובד שעתיים, ואז כבוי שעה וחצי ובמשך היום, כל שעה הוא מפסיק לחצי שעה וכיוצא בזה.

מותר בדיעבד ליהנות ממה שאדם אחר הוציא, כיון שזו לא הנאה ישרה אלא בעצם סוג של הסרת מונע, ראי כאן בהרחבה בענין דומה.

שבת שלום.