חפץ שהתקבל בחשש גזל

שאלה:

שלום וברכה, קיבלתי מחשב נייד מהוריי. המחשב אצלם למעלה משנה. המחשב נמסר לאבי על ידי אחיו שעבד בבית ספר שנים רבות בתפקיד לוגיסטי/מיחשובי. על המחשב מודבקת מדבקה כי הוא היה רכוש של משרד החינוך. קשה לי להאמין שהחפץ נגזל, ואני לא יכול לשאול שאלה כזו. האם אני בנו של אבי שקיבל את המחשב מאחיו , יכול להשתמש בו או שעלי להשיבו או לעשות בו כל שימוש אחר שיאמר לי הרב. תודה. איתמר.

תשובה:

שלום וברכה,

אין צורך לחשוש לגזל, למרות שיש מדבקה שזה רכוש של משרד החינוך מסתבר מאוד שהבית ספר פינה את המחשבים שלא היה צריך וחילק למורים. וכל עוד שלא ידוע שזה גזול מותר לקחת את המחשב.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע סימן שנח ס"א וכן בסימן שסט ס"ב מבואר שרק אם ידוע שהדבר גזול אסור להנות, אבל אם לא ידוע בבירור שדבר זה גזול מותר להינות. ובפרט כאן שיותר מסתבר שאדם לא יגזול חפץ וישאיר את המדבקה, ולכן מסתבר שהבית ספר חילק את המחשבים למורים.