דרך לימוד הגמרא היעילה ביותר

שאלה:

שלום כבוד הרב.

כידוע, יש הרבה "שיטות" או "דרכים" בלימוד הגמרא.

למשל, יש שיטות לימוד:
– גמרא + רש"י
– גמרא + רש"י + תוספות
(שהם נחשבים כלימודים בסיסיים, יותר קלה או יותר קשה).

אבל יש עוד:
– גמרא + רש"י + תוספות + מהרש"א: אם אני לא טועה, החזון איש אמר שמי שאינו לומד גמרא לפחות עם רש"י, תוס׳ והמהרש"א, מובטח לו שהוא לא הבין כלום על מה שהוא למד (לפחות כשהוא לומד אגדות).

ויש עוד:
גמרא + רש"י + תוס׳ + מהרש"א, ולפעמים עם פירוש הפני יהושע או של רבי עקיבא איגר (בשעת הצורך).
יש רב אחד מתלמידי הרב שך (בזמנו) שהסביר לי שכך היה דרך לימוד הגמרא שהדריך הרב שך לתלמידים שלו (ושהרב שך אמר גם כן ללמוד בקצות החושן שעה אחת בשבוע, ולא יותר, רק כדי להתרגל לסברות והחילוקים שבתוכו).

ויש עוד:
– גמרא + רש"י + תוס׳ + מהרש"א + מהר"ם + מהר"ם שי"ף: למדתי שלימוד גמרא בצורה הזאת נקראת שיטה ספרדית, ואני חושב שככה לומדים בישיבת פורת יוסף, עם חכם שלום כהן.

כל השיטות הללו, הן שיטות "קלאסיות", ונפוצות בפרט בעולם הישיבות.
אבל חוץ מכל זה, יש עוד דרכי לימוד הגמרא, כגון:
גמרא + רש"י אם יש צורך + רמב"ם/שו"ע, והכל עם דיוק ועיון המילים, מילה במילה.
כלומר, לומדים את סוגיית הגמרא ומנסים להבין אותה בלי רש"י,ואם יש קשיים, אז קוראים ברש"י על אותם חלקים הקשים, ובסוף לימוד הסוגיה הזאת, רואים מה פסק הרמב"ם/השו"ע על אותה סוגיה, וכל זה תוך כדי נתינת חשיבות לכל מילים שיש בגמרא ובראשונים (רש"י, הרמב"ם, השו"ע…) .

ויש גם:
גמרא + רש"י + רא"ש

ויש עוד:
גמרא + רש"י + תוס׳ (+ רי"ף) + ר"ן

ויש עוד:
גמרא (+ רש"י) + טור עם בית יוסף

ככל שזה נוגע לי, אני קצת מבולבל עם כל דרכי הלימוד הללו.
הרי למה יש כל כך דרכים שונות?
האם יש סיבות מסוימות ללמוד כך או כך?
וגם, האם אפשר להגיד איזו דרך הלימוד יעילה יותר מכולן בין כל השיטות האלה?

אני יודע שאפשר לענות ולהסביר בכמה תשובות, ולהגיד שזה תלוי בפרט בלומד גמרא עצמו, או שכל הדרכים האלה טובות ונכונות, וכו׳.
אבל למעשה, הייתי רוצה לדעת מה דרך הלימוד המתאימה ביותר ללימוד גמרא, ובפרט ללימוד "גמרא אליבא דהלכתא".

תודה מראש.
שבוע טוב ומבורך, בשורות טובות, ישועות ונחמות.

תשובה:

כל אדם לומד לפי נטיית ליבו ולפי יכולותיו, לא כל אחד מסוגל ללמוד כל אחד מהפרשנים.

לימוד אליבא דהלכתא מצריך לימוד גמרא רש"י תוס' רא"ש ורי"ף, ואחר כך טור בית יוסף שו"ע ונושאי כליו.

בהצלחה רבה מאוד.