מוקצה – פירורי לחם על השולחן

שאלה:

פירורים קטנים שבפשטות לא ראויים לאכילה האם יש מקום להקל לנקותם ביד על סמך שיש צפרים שהיו אוכלות. והאם יועיל להוציא אותן אל המרפסת למען יאכלו הציפרים כי לכאורה זה לא טירחה. תודה.

תשובה:

שלום וברכה

בהנחה שהם מוקצה, אין לטלטלם בידים, אלא לוקחים את המפה ומנערים אותה, או שגוררים אותם עם סכין לפח וכיוצא בזה. כשאין ברירה, אם זה מפריע מאוד, יש היתר של גרף של רעי גם לטלטל בידים לפח. ראה ארחות שבת פרק יט סעי' שלה. ולהלן שם סעיף שנה. לגבי השאלה אם זה נחשב מוקצה, לכאורה נראה שכן כיון שבודאי אחרי הסעודה רואים בזה פסולת ולא מצויים בשכונתנו בעלי חיים ביתיים שאוכלים את זה. לציפורים אסור לתת, אנחנו לא יכולים לעשות חילוקים מתי זה יותר טירחה ומתי פחות, חכמים אסרו להאכיל בעלי חיים שאינם מזונותם עליך.

שבת שלום.