סכין פרווה שחתך בצל על קרש חלבי

שאלה:

בטעות חתכתי בצל עם סכין פרווה על קרש חלבי, מה דין הסכין והבצל?

תשובה:

שלום רב

לגבי הקרש חיתוך והסכין נהגו להקל, שאף שדוחק הסכין אוסר את הבצל [או במקרה שלנו הוא נעשה חלבי] לענין הקרש חיתוך והסכין הקלו הקרש כשר והסכין פרווה, ראה ס’ דבר חריף פרק א סעי’ יג. כמובן לכתחילה אין לעשות כך.

מקורות:

בס' חכמת אדם כלל נו דין ב הביא שדין דוחקא הוא גם ביחס לצלחת. ובשו"ת טוב טעם ודעת ח"ג סי' רטו כתב שלכן הסכין והצלחת נאסרים [כשאחד חלבי והשני בשרי], אמנם ראה בס' דבר חריף פרק א הער נח בשם הגרי"ש אלישיב שאין לחוש לדברי החכמת אדם אלא לכתחילה אבל בדיעבד שנעשה יש להקל. ובפרט לאור הצירופים הנ"ל שהזכרנו, שאינו בן יומו וכלל לא ברור עד כמה הצלחת מפליטה טעם בשרי. אמנם לכתחילה אם ניתן בנקל להכשיר את הכלים ראוי כך לעשות, אם הצלחת חרסינה יש לסמוך שלא צריך [במקרה שלך בלאו כי אין שאלה על הצלחת].