רב מלצרים שלוקח את הטיפים לעצמ

שאלה:

רב מלצרים שלוקח את הטיפים מהעובדים שלו ולא נותן להם, א' האם הוא גזלן והם יכולים לתבוע אותו, ב' האם לבעל השמחה מותר לתת לו, מצד לפני עור, וממי הוא נחשב שהוא גוזל מהמלצרים או כיון שהוא לא התכוין להקנות להם אז הוא גוזל את זה מבעלי השמחה אשמח לתשובה ולמקורות.

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לאחראי על המלצרים לקחת לעצמו את הטיפ' שמועבר לכל המלצרים, ואם לוקח לעצמו שלא מדעת בעל השמחה הרי הוא גוזל את בעל השמחה, ועובר אל איסור לא תעשוק ולא תלין וביומו תתן שכרו מצד המלצרים שמונע מהם את שכרם.

בעל השמחה לא יודע שהוא גוזל לעצמו, ולכן אינו עובר באיסור לפני עיוור. ואם הוא מודע לכך שהוא גוזל, הרי בעל השמחה מפקיר את ממונו כשמעביר לו את הטיפ' עבור המלצרים.

בהצלחה.

מקורות:

הכסף שייך לבעל השמחה עד שיזכה בו המשלח עבור המלצרים, ואם מתכוון לגזול לעצמו לא זכו המלצרים ונמצא גוזל את בעל השמחה. אולם הוא עובר בעוד איסורים שמונע את השכר מהמלצרים, ולמרות שהוא רק שליח ולא בעה"ב, אך כיון שהוא הגזבר על השכר של הטיפ' הוא עובר באיסורי תורה שמונע מהם את שכרם, וכדברי החפץ חיים באהבת חסד שהגזבר שלא משלם משכורת עובר בכל האיסורים.