כיסוי כלי רחב בשבת – אוהל

שאלה:

שלום כבוד הרב.

האם זה נכון שאסור בשבת לכסות כוס של קפה או קערה של אוכל (למשל) כדי לשמור אותן מהזבובים או מהחום למשל, כי יש בזה איסור משום "אוהל"?

תודה מראש.
כל טוב, בשורות טובות, ישועות ונחמות.

תשובה:

שלום וברכה

בדרך כלל זה לא נכון. כלומר, דין זה נאמר בפוסקים רק לגבי "כלי רחב הרבה", ולא מפורש השיעור כמה גדול צריך להיות הכלי הזה, אבל בגמרא זה הובא על חבית גדולה של יין. במשנה ברורה סי' שטו ס"ק יח מבואר שאפילו מיטה בכלל איסור זה רק אם היא מיטה רחבה… הסיבה לכל זה, משום שלא מדובר באוהל ממש שכן המטרה היא כיסוי ולא אוהל, אלא זה נראה כאוהל, וזה רק בכלי רחב וגדול במיוחד. וכמובן, כאשר יש טפח בין האוכל לכיסוי.

מקורות:

ראה שבת שלט ב, ושו"ע סי' שטו ס"ק יד, וראה חזון איש סי' נב ס"ק י שכיון שהכלי רחב מאוד זה נראה שאין קשר בין מחיצותיו, ועל ידי כיסוי הוא ניכר ככלי אחד.