הוצאת ספר תורה מבית הכנסת

שאלה:

שלום רב.
האם מותר להוציא ספר תורה מבית הכנסת ללובי דיירים (בגלל המצב הבטחוני) לטובת טקס עליה לתורה וקריאת התורה?
ואם כן האם וכיצד מותר להשאיר את הספר ברשותי (אחסון וכדו׳) גם ביום שבת?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

ראיתי את שאלתך כבר לאחר השבת, מן הסתם כבר לא רלוונטי.

באופן עקרוני המצב כיום במדינת ישראל הוא כזה המאפשר תפילה בבית הכנסת, ככל שיש בבית הכנסת מרחב מוגן, ואינני רואה סיבה להתיר להוציא ספר תורה הביתה לצורך השמחה, תעשו בבית הכנסת והכל יהיה טוב ושמח.

באופנים שהציבור מנוע מללכת לבית הכנסת מחמת הפחד הזה, מותר לטלטל ספר תורה מחוץ לבית הכנסת לצורך קריאת הציבור [לא לצורך הבר מצוה אלא לצורך הציבור שישמעו קריאת התורה בשבת].

באופן כזה רצוי שהספר תורה יהיה שם לפחות שלושה ימים, וייחדו לו ארון טוב נקי ומכובד [לא חייב דוקא ארון קודש].

כשמוציאים את הספר מבית הכנסת, יהיה עטוף בטלית, ויהיו אנשים מלווים אותו.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קלה סעי' יד ומשנה ברורה שם ס"ק מט-נ, וכף החיים שם ס"ק פג.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום וברכה. תודה על התגובה. השאלה עדיין רלוונטית, השבוע הבא עלינו לטובה. כוונתי היא להוציא עבור קריאה בתורה בחמישי (טקס עליה לתורה) וקריאה בתורה בשבת. מניין פרטי בלובי הדיירים בגלל המצב הבטחוני.
    האם חייב ליווי של עשרה אנשים מבית הכנסת עד למקומו הזמני החדש או שמספיק ליווי מניין עד לרכב?

  2. מספיק ליווי עד הרכב וברכב יהיה עוד מישהו מלבד הנהג והוא יחזיק את הספר.
    בנוגע לעצם הדבר אני מפקפק וכאמור… אינני יודע אם יש סיבה שלא ילכו לבית הכנסת, אלא אם כן אתם גרים בשדרות וכיוצא בזה.
    תתייעץ עם רב מקומי בהתאם לתנאי המקום.