ריקון דלי ממים של נזילה בשבת

שאלה:

שלום,
אני גר בבית פרטי ויש צינור שמנקז מים מהגג עד לקומת הקרקע. יש איזה נזילה בגג והצינור כל הזמן מטפטף בקומת קרקע. שמתי דלי בשביל הטפטוף וכל בערך 12 שעות אני צריך לרוקן את הדלי כי אם לא הוא עולה על גדותיו. האם אני יכול לעשות את הפעולה של ריקון הדלי וההחזרה שלו מתחת לצינור המטפטף גם בשבת? וכנראה שלא יתקנו את זה בימים הקרובים. תודה

תשובה:

שלום וברכה

המים הללו הם מוקצה, ההיתר לרוקן אותם הוא רק כאשר יש ענין של גרף של רעי, כלומר כאשר הם עצמם מפריעים ודוחים וכו', לא נראה שזה המצב. אמנם מצד הבר הזה נניח שהיינו סומכים על שיטת המשנה ברורה שאתה יכול להזיז אותו ברגל הצידה, אבל לשים כלי נוסף שם בשבת תחת המים לכאורה הדבר אסור בשבת משום ביטול כלי מהיכנו, איסור זה קובע שאסור לשים כלי שהמוקצה יבוא לתוכו, משום שבכך אתה גורם שגם הדלי עצמו נעשה מוקצה [ויש בזה משום בונה – שאתה קובע אותו במקומו, או סותר – שאתה מונע שימוש בו].  לכן ההמלצה שלי היא לפני שבת לשים כלי גדול יותר.

מקורות:

ראה שבת מב ב-מג א וברש"י שם. וראה שו"ע סי' שי סעי' ו.