כהן שחיי עם גרושה האם לעלותו לס"ת? מה לעלות לדוכן?

שאלה:

שלום רב
כהן שחיי עם גרושה, והציבור יודעים, האם לעלותו לס"ת? מה לגבי בירכת כוהנים?
לתת מקור אם אפשר.
שנה. טובה וגמר חתימה. טובה.
בהצלחה. מימון.

תשובה:

שלום רב,

עליה לתורה ראשון ככהן ועליה לדכון ודאי שלא. נפסק בשו"ע או"ח סי' קכח סעי' מ': "כהן שנשא נז גרושה, לא ישא כפיו ואין נוהגין בו קדושה אפילו לקרות בתורה ראשון; ואפילו גירשה או מתה, פסול עד שידור הנאה על דעת רבים, מהנשים שהוא אסור בהם". כלומר, חז"ל קנסו אותו על כך שהוא מחלל את קדושתו ולכן לא מתחשבים בכהונתו.

לגבי עליה לתורה לא ככהן,  כתב בשו"ת אגרות משה או"ח ח"ב סי' לג שאין איסור להעלתו משום שהקנס הוא שאת מעלת הכהונה הוא מאבד כל עוד שלא גירש את האישה האסורה עליו.

העובדה שהיא לא אשתו ממש אלא ידועה בציבור אינה פוטרת משום שאת הכהונה הוא מחלל גם כך. ראה בערוך השולחן שם.