בורר בספרים – איך מוציאים ספר מתחתית הערימה?

שאלה:

שלום
לגבי איסור לברור בשבת.

שמעתי כי זה לא חל רק אוכל אלא גם על ספרים וכדומה.

אם כן השאלה היא שבאוכל מובן שיש איסור להפריד בין אוכל פסול ופסולת מאוכל.

האם יש איסור לחפש בין כמה ספרים ולמצוא את מה שאני רוצה?
ואם כן כיצד נבחר ספר שרוצים שנמצא מתחת/בצידי לספרים אחרים?

ובאיזה דברים עוד אסור לברור בשבת?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

גם בהנחה שכרגע הספרים בתערוכת, עדיין מותר להוציא משם מה שאנחנו צריכים, גם אם לשם כך צריך לפעמים להרים איזה ספר אחר, האיסור הוא למיין את הספרים ולשים במקום. וכ"כ במשנה ברורה סימן שיט ס"ק טו:

"אפשר דאם תלויים כמה בגדים על הכותל ומחפש אחר בגדו שרוצה עכשיו ללבשו ועי"ז מוכרח לסלק מתחלה כל שאר הבגדים לא הוי בכלל בורר וכן אם מונחים בקערה כמה מינים יחד זה על זה והמין שרוצה לאכול מונח למטה ומסלק אלו שמונחין למעלה כדי שיוכל להגיע להמין שלמטה וליטלו לא הוי בכלל בורר".