הדלקת נרות שבת מוקדם כדי לנסוע לבית המארחים

שאלה:

שלום,
אם אנו מתארחים שבת
מותר להדליק נרות בבית כשעה לפני כניסתה ולנסוע באוטו לאורחים?

תשובה:

המהודר ביותר הוא שאשה מקבלת שבת בהדלקה ואז היא לא נוסעת ברכב וכו'. אבל כאשר יש בכך צורך, היא יכולה להתנות לפני ההדלקה שהיא לא מקבלת שבת בהדלקה זו, ואז היא יכולה לנסוע ברכב לישיבה. כך מבואר ברמ"א בסי' רסג סעי' י ובמשנה ברורה שם ס"ק מד. עדיף שלא האשה תנהג אלא רק תיסע ברכב שמישהו אחר נוהג בו, וכמו כן שלא תדלק נורה כשהיא פותחת את דלת הרכב. כיון שיש מחלוקת האם מועיל תנאי זה.

כמו כן, באופן זה תדליק בזמן המיועד לכך או זמן קצר קודם לכן, כי אחרת לא ניכר שזה לכבוד שבת, מאחר שלא קיבלה שבת בהדלקה. ממילא הפתרון הזה מועיל רק לנסיעה קצרה… ובכל מקרה אינה יכולה להדליק לפני פלג המנחה שזו שעה ורבע [זמנית לפני הלילה], לצורך הענין פלג המנחה בערב שבת זו היה בשעה 6:05 אחה"צ.

כמו כן הדלקת הנרות בבית באופן זה מועילה רק אם כאשר תחזרו הבית בלילה ברגל עדיין ידלקו הנרות, אבל אם אתם לא נהנים מהם בשבת, זה לא מועיל, ויש להדליק בבית המארחים [אשה ספרדיה לא תברך שם כאשר באותו חדר גם בעלת הבית מדליקה אלא תדליק ללא ברכה, או שתשמע את הברכה מבעלת הבית ואחר כך תדליק].