יש צרעת לגוי?

שאלה:

איך יכול להיות שבמשנה כתוב שגוי לא יכול להיות חולה צרעת כאשר בתנ"ך יש אדם בשם נעמן שהוא רמטכ"ל האויב והוא חולה צרעת שנביא ישראל מרפא?

תשובה:

שלום וברכה

נושא זה עסקו בו פרשנים רבים, בספר צרור המור מוכיח שצרעת נעמן לא היהת זו שמאפיינת את טומאת מצורע בישראל, ולכן גם דרך רפואתו היתה שונה בטבילה בנהר, ובכלל צרעת מסורה לכהנים ולא לנביא ובהכרח אצל נעמן זה היה נושא אחר לגמרי. אגב, מדברי הרמב"ן מבואר שהצרעת היא חולי טבעי שבא לאדם בגלל חטאים שנאמרו בו, ורק צרעת הבגד והבית הם ניסיים, הכוזרי אמנן חולק ולדבריו אכן נזקקים אנו יותר לדבר צרור המור.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כבוד הרה"ג, תודה על תורתך.

    ותודה על השאלה הרחבתם אותי לעוד זוויות.

    כבוד הרב האם התייחסות 'צרור המור' על נגעי פרעה בבראשית יב, יז "וינגע ה' את פרעה נגעים גדולים ואת ביתו" דווקא כן מעידה שמקבילה לדברי השואל, כי להבנתי הקלה קושר שם למהלך המלא של ממכות מצרים ועד היציאה ממש. ובפרט הנגע שמפאת חטא (אומנם, אשת איש) אך גם מפאת נגעי בית. והכל שנקשר לי בקלות עם שמות טו, כו:
    "ויאמר אם שמוע תשמע לקול וגו'" ולכן אם אני ממשיך את שאלת השואל, כן שיש צרעת דומה בגוף ובבית שבגוי?

    תודה רבה כבוד הרב

  2. נגעים הם לאו דוקא צרעת, יכול להיות הרבה מאוד סוגים… וכאמור יש פרשנים שכך כותבים גם לגבי נעמן. כשהקב"ה רוצה להעניש את הרשעים במחלות ונגעים זה לא קשור לנושא של צרעת.