נזק במנוע הרכב עקב תיקון של מוסך

שאלה:

שלום,
לפני כשבועיים עשיתי טיפול עשרת אלפים במוסך בנתיבות,
נסעתי באותו יום למושב גילת, למחרת בבוקר נסעתי לעבודה בבאר שבע, באמצע הדרך נידלקה לי נורת שמן ל5 דקות בערך והיא ניכבאה ( כשהנורה נידלקה שיערתי שכניראה בגלל שעשיתי טיפול אז אולי נפל קצת שמן על המיכסה למעלה) הייתי בכביש ושמעתי שהרכב משמיע רעשים ולכן רציתי לעצור את הרכב בשוליים, הייתי בנתיב השמאלי וניסיתי לתת גז על מנת לעבור לנתיב הימיני ואז לשוליים, היה מאוד קשה לרכב אך בסופו של דבר הצלחתי ועצרתי והרכב ניכבה, לאחר בירור ועזרה של ידידים בדרך, תא השמן היה רייק וכל השמן שמלאו לי בטיפול נשפך בחניית הבית שלי,
החזרתי את הרכב למוסך בגרר(שהיה על חשבון הביטוח),
המוסך ביצע תיקון והוסיף שמן ואמר לי שהכל תקין ואני יכולה ליסוע, כשיצאתי מנתיבות הרחתי רייח של שרוף וראיתי עשן ממיכסה המנוע, עצרתי את הרכב והתקשרתי לבעל המוסך לברר האם אפשר ליסוע והוא אמר שזה הגיוני כי זה נובע מכך שנשפך שמן על הגזוז, אז נסעתי למושב ובערב נסעתי לבאר שבע ובכניסה לבאר שבע הרכב השמיע רעשים חזקים מאוד מהמנוע, עצרתי את הרכב באחת השכונות ושוב הזמנתי גרר- הפעם הגרר עלה לי 300₪,
בעל המוסך קיבל את הרכב והשקיע שעות רבות על מנת לתקן את הרכב, אך הוא אומר שהמנוע עדיין משמיע רעשים ולא במצב תקין (כמו שהיה ליפני), כלומר המנוע נהרס כתוצאה מדליפת השמן שנוצרה בעקבות הטיפול,
הפיתרון העכשווי הוא להוציא את המנוע ולהחליפו, עלות ההחלפה היא גבוהה
השאלה היא כזאת:
מי משלם את נזק המנוע?
בעל המוסך טוען שיכול להיות שהנזק ניגרם מכך שאני שמעתי את הרעשים מהמנוע ואימצתי את הרכב,
אני טוענת שברגע ששמעתי את הרכב מרעיש ניסיתי לעצור והייתי בלי ברירה צריכה לאמץ אותו דקה (שעדיין לא הבנתי מה קורה עם הרכב) על מנת להגיע בביטחה לשוליים.

תשובה:

שלום וברכה,

אם הקלקול של המנוע הגיע בגלל הטיפול של המוסך, בעל המוסך חייב לשלם על המנוע שנשרף. הטענה של בעל המוסך שנסעת לשוליים כששמעת רעשים אינה טענה, כיון שכך הדרך לעשות ליסוע לשוליים ולהחנות את הרכב בצד. אם היית ממשיכה ליסוע דרך ארוכה למרות הרעשים, בעל המוסך היה פטור, אבל אם מדובר רק בנסיעה קטנה כדי לחנות בשוליים, אין זה טענה נגדך, ובעל המוסך חייב לשלם על נזק המנוע.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שו גבי אומן שטעה אם בשכר חייב על כל הנזק שנעשה מחמתו, ולכן בעל מוסך שגרם לנזק של המנוע אם אין אונס גמור לגמרי, חייב בעל המוסך על הקלקול של המנוע.