חטא מי מריבה

שאלה:

שלום עליכם,
איזה קשר, לכאורה, יש בין חטא מי מריבה, של משה ואהרון ע"ה, לבין העונש שקיבלו- מניעת כניסה לארץ ישראל??

הלא, ידוע שהקב"ה נוהג ב "מידה כנגד מידה"…

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

באופן פשוט המידה כנגד מידה מאוד בולטת כאן:

עיקר חטאם של משה ואהרן כאן היה בהנהגתם את ישראל, הכעס והתרעומת על ישראל, ויען לא האמנתם בי להקדישני. כמובן שכל זה היה באופן דק ולפי מעלתם, אבל זו היתה מהות החטא. לכן נקבע שמשה רבינו ימסור את ההנהגה למישהו אחר, ההנהגה בארץ ישראל כבר לא תהיה על ידו. אין מציאות של כניסת משה לארץ ישראל סתם כאזרח, כדי לבטל את הנהגתו יש לשייכו להנהגת חו"ל. כמובן יש להעמיק ולהאריך ולהבין מה בדיוק היה החטא, מה היה הפגם בהנהגה וכו', אבל זו בודאי היתה התביעה כמבואר בפסוקים.