אמירה לגוי ביום טוב לנתק את החשמל מהכיריים גז

שאלה:

שלום וברכה.
שנה שעברה בחג יום אחותי גילתה שבגז שלה שאם היא תלחץ על הכפתור ותסובב, אז יהיה את ניצוץ והרעש (טיק טיק טיק)
למעשה: היא קראה לגוי, הזמינה אותו לשתות לפני כן, ואחר כך הראתה לו (לא בפירוש) שצריך לנתק את החשמל של הגז.
רציתי לדעת האם עשתה נכון?
אם לא, מה הייתה צריכה לעשות.

ואם אפשר מקורות למעשה הזה גם לפי הספרדים וגם לפי האשכנזים.
תודה רבה וחג שמח

תשובה:

שלום וברכה

זה שהוא שתה ואכל אינו קשור לנושא, זו עצה שקיימת במקרים מאוד מסויימים שאנחנו רוצים שהוא יעשה את המלאכה עבור עצמו, מזמינים אותו לאכול ואין אור, והוא רוצה אור אז הוא מדליק ואז אומרים לו שלא יכבה. כאן מה הקשר לשתייה?

לעצם הענין, להוות לו לעשות אסור, זה איסור אמירה לגוי כמובן. לרמוז לו שלא בדרך ציווי, לספ לו שיש בעיה בבית, אי אפשר לבשל כי התנור מחובר לחשמל, זה אפשרי, כיון שאין כאן הנאה ישירה אלא רק מניעת צער, כלומר התנור במצבו זה אינו מאפשר לבשל. הסרת מונע אינה הנאה, לכן רק האמירה אסורה אבל מה שהוא עושה עבור היהודי זה לא אסור ככל שהוא עושה מעצמו.

מקורות:

הרחבנו במקורות ענין דומה כאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לפי החזון איש לכאורה יש כאן סותר, כיון שהכלי עומד על מתכונתו כך שבכל לחיצה עם הגז ידלק החשמל, ולחולקים יש כאן בעיה של מוקצה.