לשון הרע על איש ציבור

שאלה:

איש ציבור [פוליטיקאי] שמציג עצמו לבחירת הציבור להיות ח"כ או ראש עיר.
האם מותר לדון במעשיו הציבוריים שנראים שליליים?
נניח לדוגמא לספר שאינו עומד בדיבורו, או שלא מעניין אותו רמת הדת בעירו כ"כ, וכיו"ב?
כנ"ל לגבי עיתונאי, הכותב בעיתון ומתיימר לחנך את הציבור עפ"י דעותיו, ויש חשש שאין וכו כברו וכוונתו שלילית, [לדוגמא, ללמד את הנוער להתריס מול מערכות החינוך] האם מותר לדון בזה בפומבי?

תשובה:

שלום וברכה

ככל שזה נעשה לתועלת לגמרי, נניח אנשים עומדים להצביע לו ואתה צריך לשכנע אותם שלא יעשו זאת, יש להתיר, הנקודה היא שגם אם קיימת תועלת כזו, אחוז נכבד מהשומעים בלאו הכי לא חשבו להצביע לו, ולכן אין להתיר לעשות זאת כך. אפשר לדבר רק טוב על השני, להצביע כמה הוא הגון ונאמן וישר וכדאי לסמוך עליו ולהצביע לו.

עיתונאי שגורם לבעיה חינוכית עם הנוער מותר להתריס כנגד מעשיו, ולשלול אותם, אתה לא צריך לדבר על האדם, אלא למחות כנגד מעשיו. אדם שכותב כתבה מעמיד אותה למשפט הציבור, וכך יש לנהוג בכתבה הזו. אם הוא אדם שאינו ירא שמים מותר גם לדבר כנגד אישיותו.