תרופה לעומת סמים – מה ההבדל?

שאלה:

שלום לכבוד הרב
נשאלתי על ידי בחור שחוזר בתשובה בעברו הוא היה נוטל סמים קלים וגם יותר מזה
לאחר שהוא חזר בתשובה הוא הפסיק הכל ועברו כבר כמה שנים
לאחרונה הוא קיבל מנירולוג כדור שנקרא ריטלין, כדי לשפר את היכולות שלו ולא כי הוא חולה.
והוא אומר שזה משפיע בדיוק כמו סמים מסוימים שהוא היה נוטל.
וגם לפי ההגדרה המדעית הריטלין הוא חומר פסיכואקטיבי ממריץ של מערכת העצבים המרכזית
והוא דומה בין היתר לקוקאין, מתאמפטמין ו-MDMA. שמות של סמים האסורים בחוק, כך מובא בספרות הרפואית.
השאלה היא:
האם האיסור להשתמש בסמים, הוא בגלל שהמדינה אוסרת או שגם אם מותר כמו לדוגמא באמסטרדם שם השימוש בסמים מותר לפי החוק, אז גם היה אסור מבחינה הלכתית?
כי ממאי נפשך, אם מבחינה הלכתית מותר לצרוך ריטלין שזה סם לכל דבר, למה שאר הסמים אסורים
ואם סמים זה דבר אסור, למה ריטלין מותר הרי זה לא עניין של בריאות אלא שיפור רמת החיים והיכולות?

תשובה:

שלום וברכה

הנושא בסמים או בריטלין לצורך הענין, אינו התחושה האישית שלו, אלא ההתאמה והמינון והצורך, כלומר, לצורך הענין אם אדם שאינו נזקק לריטלין יקח את הכדור הזה לא הנחיית רופא וללא התווית מינון, הוא באמת פוגע בגופו ובנפשו ועושה מעשה אסור, הריטלין ניתן לצרכים מסויימים במינון מסויים ובפיקוח ולכן זה בסדר. אין לכך שום קשר עם נטילת סמים שהיא לא מבוקרת. כמו כן, המרכיבים של הריטלין בפיקוח ובבדיקת גורמי הרפואה בכל העולם כמו כל תרופה אחרת, ונבדק שאינם מזיקים לבריאות, מה שממש אי אפשר לומר על סמים. מלבד זאת, הריטלין אינו ממכר והסמים ממכרים ומסוכנים מאוד.