ביטוח ששילם על שריפת שעון בחנות שעונים למי שייך הפיצוי?

שאלה:

שלום רב,
יש לאדם חנות שעונים מכירה ותיקון.
קיבל לידיו שעון יוקרתי מאוד לתיקון, ובמהלך ימי התיקון, נשרפה החנות וגם השעון.
כעת, תובע בעל החנות את חברת הביטוח, על נזקי השריפה ותכולת החנות, ובהם גם השעון היקר.
האם מחויב בעל החנות להשיב הסכום שקיבל מחברת הביטוח לבעל השעון?

או שלמעשה, הביטוח של החנות לא אמור לעניין בכלל את בעל השעון, כי זה דבר צדדי של בעל החנות בלבד…

תודה רבה ובשורות טובות

תשובה:

שלום וברכה,

התמורה שקיבל בעל החנות על השעון יוקרתי שייך לבעל השעון ולא לבעל החנות.

בהצלחה.

מקורות:

במשנה ב"מ לה, ב ראובן שכר פרה מחברו והשאילה לשמעון [ברשות בעל הבית] ומתה הפרה באונס, שהשואל חייב לשלם והשוכר פטור, ונמצא ששמעון חייב לשלם על הפרה וראובן פטור, לפי דעת חכמים שמעון ישלם את הפרה לראובן וראובן לא חייב לשלם את הפרה לבעלים ונמצא שהרוויח לעצמו את הפרה. אמר רבי יוסי כיצד הלה עושה סחורה בפרתו של חברו, אלא תחזור לבעלים הראשונים. רבי יוסי מלמד אותנו כלל שכל תמורה שאדם קיבל תמורת הפרה של חברו הכסף שייך לבעל הפרה, ולכן למרות שראובן לא חייב לשלם את הפרה לבעליה, אך שמעון שחייב לשלם התמורה של הפרה עוברת לבעליה. השו"ע סימן שז סעיף ה פסק כדעת רבי יוסי. ולפ"ז בעל החנות שקיבל פיצוי כספי על השעון, התמורה שייכת לבעל השעון.