מפני שיבה תקום / כלאיים בגינה

שאלה:

ערב טוב הרב,
האם בגדר 'מפני שיבה תקום' יש מלבד הקימה לזקן מונח גם חיוב לכבדו(לדוג' לעזור לו בדברים וכדומה) או רק קימה גרידא?

האם יש הבדל בין סוגי הצמחים לעניין כלאיים, לדוג' צמחים שברכת בורא עצי בשמים לבין עשבי בשמים?

רב תודות

תשובה:

שלום וברכה

סיוע לזקן אינו מכלל המצוה של מפני שיבה תקום, שענינה רק לקום בפניו דרך כבוד, אלא שכמובן יש בזה קיום חשוב ומיוחד של מצות חסד, ואהבת לרעך כמוך.

בענין המרחק שיש להרחיק בין המינים השונים כדי למנוע איסור כלאים אין הבדל בין סוגי העשבים, אבל יש כמה חילוקי דינים:

בין הקטניות השונות יש להרחיק עשר אמות וחומש – 6.12 מטר.

בין קטניות לירקות – 6 טפחים – 58 ס”מ.

בין הירקות השונים – טפח ומחצה – 15 ס”מ ויש אומרים 29 ס”מ. כך גם במקרה שלכם.

המרחקים הם בין הגבעולים, ולא מפריע שהענפים מתקרבים.

במקרה שבאים לשתול על שטח רחב, בין השטחים של הירקות השונים 58 ס”מ בכל רוחב השטח המפסיק.

ניתן להפריד בין המינים על ידי גדר גבוה עשרה טפחים 97 ס”מ ברוחב של לפחות ארבעה טפחים 39 ס”מ.