דבר שאינו מתכוון

שאלה:

למדנו שפעולה שאני מבצע שלא בודאות תגרום למלאכה אסורה מותרת בשבת השאלות שלי הן.
1. אם המלאכה שלא בטוח שתקרה היא נחה לי לדוגמא גררתי ספסל בשדה שלי שאני רוצה מחר לחרוש אותו?
2. אם גררתי את הספסל ובהתחלה לא נוצר חריץ ואחר כמה מטרים אני רואה שנוצר חריץ האם אני צריך להפסיק מיד ?אודה לכם מאוד על מקורות

תשובה:

דבר שאינו מתכוין, ואינו פסיק רישא, כלומר לא ודאי יתרחש, גם אם זה ניחא לך אין בכך כלום. כל הנושא של ניחא ליה אמור רק לענין פסיק רישא, שכאשר לא נוח לך בדבר, אפילו שהוא מכל המלאכה עצמה, הוא ראשית כל מלאכה שאינה צריכה לגופה שהיא רק דרבנן, ויש שמתירים לגמרי, אבל כאשר הוא לא פסיק רישא ולא מתכוין, זה כלל לא מוגדר כמלאכה שעשית אלא כדבר הנעשה מעצמו שאינו מלאכת מחשבת.

לגבי שאלתך השניה, אם המצאות החריץ מוכיחה שטעית בהבחנה, כלומר זה כן פסיק רישא, ודאי חייבים להפסיק, זה שטעית וחשבת שזו פעולה שאינה עושה מלאכה באופן ודאי אינו מתיר לך להמשיך, אבל אם עדיין זה נכון שהגרירה לא בהכרח תבצע חרישה, אלא שבמקרה זה קרה, על זה נאמר שדבר שאינו מתכוין מותר ואין צורך להפסיק, כי על ההמשך גם קיים הספק הנ"ל ויתכן שלא תמשך החרישה.