תקנת השבים בקרקע שבנה בה בניינים

שאלה:

עליכם השלום והברכה,
למה יש הבדל בין אדם שגזל קורה ובנה עימה מבנה, שחז"ל פטרוהו מלסתור את הבית ולהשיב הקורה לבעליה, משום תקנת השבים, לבין מקרה שבו אדם גזל קרקע, אפילו בלא יודעין, וכאן, אפילו שבנה עליה בניינים גבוהים, כלשון הבית יוסף, הרי שאין לו תקנה ועליו לסתור כל מה שנבנה…
אשמח להסבר הנושא.
תודה רבה וחיילכם לאורייתא

תשובה:

שלום וברכה,

הסמ"ע (סימן שס סק"ו) כתב: "כיון דהוא דבר קבוע ועומד הוי ליה למידע דשל הנגזל הוא ולא הוי לו לקנותו". ובשער משפט תמה על דבריו וז"ל: "ודבריו תמוהים דהא לאו בלוקח מגזלן אמרי הכא אלא בגזלן גופיה דודאי יודע שגזלו ואפי' הכי עשו בו תקנת השבים. ולשון העיר שושן (לבוש ס"א) מתוקן יותר שכתב דלכך לא עשו תקנת השבים בקרקע דטעמא מאי עשו תקנת השבים כדי שלא יעלים הגזלן שגזל ולא יעשה תשובה ובקרקע לא שייך זה דאי אפשר להעלימה. וזה נכון".

בהצלחה.