הכנות בליל שבת

שאלה:

שלום וברכה.
1 מדוע בערב שבת לא נותנים להתכונן למקווה אלא רק לטבול?
2. אם אשה עושה הכנות בבית כולל חפיפה שטיפה וכו'. ומגיעה בערב שבת יכולה רק לטבול וזהו בלי הכנות נוספות? בלי שטיפה? למרות שהיה לה דרך הליכה וכן לבשה את הבגדים אחרי ההכנות בבית. אין לחשוש לחוצץ?
וכן האם מעיינים שוב?

תשובה:

נשים באות לטבילה כבר לאחר הדלקת נרות ולאחר שקיבלו שבת, ולכן אינם רוחצות שוב אלא רק טובלות וסומכות על כך שרחצו זה עתה בביתן, אין סיבה לחשוש לחציצה בזמן מועט זה, אבל כדאי לעיין לראות שהכל בסדר, וגם לפזר בעדינות את השערות.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. השאלה אינה למה בצאת הכוכבים, שהרי זו הפשטות בכל הפוסקים וכמו ביום חול, אלא שהגר"ע הניח כובד משקלו בכוחא דהיתרא לטבול בים השמשות, כדי שלא לרחוץ בשבת ורוב פוסקי זמנינו חלקו עליו בזה. הטבילה היא במים חמים ועל פי הקרבן נתנאל שסבר שאין גזירת מרחצאות בטבילה של מצוה, זאת אף שרבים מהפוסקים החמירו בכך, כמובא בפתחי תשובה בסי' קצז, ואני יודע בתלמיד גדול שניסה להחמיר בזה במקווה שתחת הנהגתו שיטבלו בקרים, ומחה בו נמרצות הגר"מ ברנדסורפר זצ"ל שבכך הוא עלול לגרום לאשה לטבול שלא כדין או לדחות טבילתה.