הכשרת מיניבר לפסח

שאלה:

האם מותר להשתמש במיניבר בפסח?
(יש לי מיניבר של חברת אפיקים – נועם 2)

תשובה:

לענין מים קרים אם המיני בר נקי היטב אין חשש. אולם לענין המים החמים, אף על פי שמדובר רק במים נהגו להחמיר לענין פסח ש”ניצוק” נחשב “חיבור”, כלומר, כשאתה פותח את הרז נוצר חיבור בין הכוס ותכולתה למיני בר על ידי הקילוח, ולענין פסח מחמירים שחיבור זה מבליע טעם במיני בר [יש אופנים שלא נאמר ניצוק כמחובר, אולם יש להניח שבמהלך השנה או השנים אירע פעם שנוצר חיבור של ממש בין חמץ לכלי]. יתכן אמנם שהחומרא הזו קיימת רק כאשר הניצוק נעשה בפסח, ולא כשזה נעשה לפני כן, אבל יש עוד נקודה חשובה, שהברז בולע מהאדים של המרק ונעשה אף הוא חמץ.

הבעיה היא שלא מספיק לכאורה להכשיר את הברז לבד, אלא גם את הפנים, ושם מסתבר שיש הצטברות של אבנית ולא מועילה הגעלה, אמנם מי שמגעיל מבחוץ תוך כדי שגם מבפנים מוציא מים יש לו על מה לסמוך.

מקורות:

על כך שזוהי חומרא בפסח ראה שו”ת מנחת יצחק ח”ה סי’ פא. אך לכתחילה מחמירים בכך גם לענין בשר בחלב, שלא לערות ישירות על חלב שאם כן יקבל טעם חלב.