משלוח מנות לפי כבודו של הנותן והמקבל

שאלה:

שלום האם יצאים לכתחילה במצוות משלוח מנות ע"י קופסת סרדינים ובקבוק יין קטן של 187 מ"ל?????

תשובה:

בהחלט יוצאים בזה ידי חובה, אבל יש כאן ענין של הידור מצוה שכל אדם שולח מנות לפי כבודו, של הנותן ושל המקבל, כלומר אדם בעל אמצעים שישלח כזה משלוח אינו מקיים מצותו בהידור כיון שזה אינו לפי כבודו, וכן לגבי המקבל.

מקורות:

שיעורה של כל "מנה", יש מן הראשונים שכתבו שנקבע לפי כבודם ומעמדם של השולח ושל המקבל. ולכן, עני השולח מנות לעשיר, צריך להרבות במיני מאכל כפי כבודו של המקבל. וכן, עשיר השולח מנות לעני, צריך לשלוח מנות הראויות לפי כבודו של השולח (ראה: ריטב"א מגילה ז א; חיי אדם כלל קנה סל"א). אולם רוב הפוסקים לא הזכירו חילוק זה, וכתבו אחרונים שמדבריהם נראה שאינם סוברים כן (ביאור הלכה שם ד"ה חייב, וכתב, שמכל מקום נכון להיזהר בזה לכתחילה. וראה: ערוך השלחן או"ח שם סט"ו; אשל אברהם [בוטשאטש] או"ח שם).