עשיית מלאכה לפני מלווה מלכה

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
האם יש בעיה לעשות מלאכה לפני סעודת מלווה מלכה
ומה הדין אם אדם בשרי במוצאי שבת ורוצה לאכול חלבי אבל צריך לחכות מספר שעות עד שיהיה מותר לו במצב כזה מותר לעשות מלאכה כמו כתיבה וכדומה לפני מלווה מלכה

תשובה:

שלום וברכה

אין איסור עשיית מלאכה, אלא שכתב המשנה ברורה סימן ש ס"ק ב:

"נראה שטוב להקדימה כדי שתהיה סמוכה ליציאת השבת, ואם אינו תאב עדיין לאכול, מהנכון עכ"פ שלא יעסוק במלאכה בקבע עד שיקיים סעודה זו. ועיין בשערי תשובה דמשמע דאינו כדאי בכל גוונא לאחרה יותר מחצות". כלומר מלאכות קלות אקראיות אפשר לעשות, זה לא כמו עשיית מלאכה לפני אמירת ברוך המבדיל, אבל כדי שיהיה ניכר עליו עדיין קדושת השבת לא יעשה מלאכת קבע, תפירה אריגה בישול משמעותי וכדומה.

בס' תוספת שבת סי' רצט הורה בעיקר להמנע ממלאכה הנעשית בתשלום. וראה לקט יושר עמ' נח שהחמירו בזה לגבי כתיבת סת"ם. אולם פוסקים רבים בסי' רצט הקלו בענין זה, ראה נתיב חיים וערוך השולחן שם, וראה תורה לשמה לבן איש סי' עט שנקט שאף לכתחילה מותר לעשות מלאכה לפני מלוה מלכה, וראה יד הלוי סי' נא שלצורך מצוה ודאי אין להחמיר. לכן מי שיכול להחמיר בכך לפחות לגבי מלאכות קבע או מלאכות בשכר תבוא עליו הברכה, והמיקל גם באלו יש לו על מי לסמוך.