מכירת עליות בשבת

שאלה:

בס"ד

שלום כבוד הרבנים!

אצלנו בבית הכנסת בשבת מוכרים עליות לתורה בשחרית.
השאלה: האם זה בסדר להשתתף/לקנות עליה לתורה בשבת? האם יש בזה מן חילול של השבת, להתעסק עם כסף? להתמקח? להתחרות אחד בשני כביכול?

ואם זה כן בסדר, האם זה בסדר לקנות עליה עבור מישהו אדם אחר בבית כנסת?

אשמח לעזרתכם בעניין בבקשה, תודה מראש!

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה כתב המשנה ברורה סימן שו ס"ק לג:

"בענין הכרזת מצות בבהכ"נ [כלומר, מכירת עליות], יש אוסרין ויש מתירין דלא שייך מקח וממכר אלא בחפץ הנקנה ובמקום שנהגו היתר אין למחות בידן. ואכן, יש מקומות שמוכרים ללא הזכרת שם מטבע, רק מספרים, ראה צדקה ומשפט פרק ד הערה י, אבל המנהג להקל בזה.