קינוח והדחה אחרי חלב – כמה זמן?

שאלה:

שלום
כמה זמן אחרי אכילת חלב (לא גבינה) אפשר לאכול בשר בלי לעשות קינוח והדחה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך שאלת חכם, כיון שאכן לא התפרש בפוסקים כל כך דין זה. בס' חוט שני ריבית עמ' קנה כתב חומרא גדולה, שעד שש שעות צריך קינוח והדחה, אמנם לא משענו למי שמחמיר כך. ובס' יבקש תורה חלק ט סי' ח מוסיף, שלדעת הש"ך בסי' פט ס"ק ז שכתב שגם לדעת המחמירים בבשר להמתין רק שעה אחת, לא צריך קינוח והדחה, וכל שכן שלאחר חלב לכל הדעות לא יצטרכו לאחר שעה קינוח והדחה, אלא שהט"ז שם חולק על הש"ך ויש לעיין לדעתו מה יהיה הדין לאחר חלב. לכן למעשה אינני יודע לומר הגדרה מדוייקת בזה, אבל ודאי שאם עבר כבר זמן ארוך ואינו מרגיש טעם בפיו, יש לסמוך להקל, ופוק חזי שאנשים שותים קפה במהלך סדר הבוקר ואחר כך באים הביתה ואוכלים ארוחת צהריים בלא קינוח והדחה ולא שמענו למי שעורר בזה. ופשיטא שיש להקל בזה לפני אכילת עוף, ששם נחלקו בכלל הפוסקים אם יש חיוב קינוח והדחה, ראה שו"ע שם סעי' ב שמיקל, ובדעת הרמ"א שהחמיר כתב ערוך השלחן שם סעי' י שהחמיר רק לאחר גבינה קשה, אמנם בבדי השלחן שם ס"ק עד כתב בשם כמה פוסקים להחמיר בדעת הרמ"א, אבל לאחר שעה ובצירוף הנ"ל נראה להקל.