זימון עם מי שכבר בירך / צירוף קטן לזימון

שאלה:

שלום וברכה.
אני אשכנזי,2 הגיסים שלי מעדות המזרח.
מסיבה שלא ברורה אחד מהגיסים בירך ברכת המזון מבלי לזמן.
נשארנו אני וגיסי, שלו יש ילד בגיל 7 שלומד בחיידר.
לפי האשכנזים – קטן לא מצטרף. ולפי הספרדים קטן כן מצטרף.
מה היינו אמורים לעשות לפי ההלכה? לזמן עם הילד או שכל אחד בנפרד מברך?
תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

גם אם בטעות הוא בירך בלי זימון, ניתן להמתין שיסיים ברכת המזון ולזמן יחד איתו, הוא לא ירויח על ידי כך זימון כי כבר בירך ללא זימון, אבל הוא עדיין יכול להצטרף עמכם כיון שאכל איתכם.כך מבואר בשולחן ערוך בסימן קצד סעיף א'. על כך שממתינים עד שיסיים על יחסרנו, ראה חיי אדם כלל מח סעיף ג'. וראה שו"ת דבר יהושע ח"ב סי' ל שדן במנהג שנהגו להמתין רק עד הזן את הכל, וכתב שאף שאינו המנהג הנכון לכתחילה, יש להם על מה לסמוך. וכ"כ בס' וזאת הברכה פרק יד בשם הגרי"ש אלישיב שיש טעם במנהג זה.

ועכשיו לשאלתך [בהנחה שכלל הגיס הזה לא היה… או שכבר הלך…], יזמן בן עדות המזרח, והאשכנזי יענה אבל רק לצירוף לשלושה, בצירוף לעשרה שיש הזכרת שם ה' לא יאמר שם ה', כך הורה הגרש"ז אויערבך, כמובא בס' וזאת הברכה שם. על עצם הנדון אם קטן מצטרף לזימון, ראה סי' קצט סעיף י'.

שבוע מבורך.