סידור מאכלים ומלאכת בורר בשבת

שאלה:

בס"ד

שלום כבוד הרבנים!

אני חוזר בתשובה ויש לי שאלה בנושא של סידור מאכלים ומלאכת בורר בשבת.

השאלה: האם המאכלים שעל שולחן השבת צריכים להיות כל אחד בכלי נפרד? (ממש כל סוג מאכל בכלי נפרד כמו שיתבהר בהמשך).
למשל: יש לי על השולחן: סלט שכולל בתוכו מלפפון, עגבנייה, בצל, חסה וכו'; יש לי צלי בקר שבושל עם בצל, חציל ושיני שום; יש לי מרק אטריות וירקות.

האם כאשר אני מוזג לעצמי לצלחת למשל חלק מן הסלט והגיע לצלחת שלי רק מלפפון ללא שאר הירקות שבסלט או כשאני חותך לעצמי בשר רק עם שום וללא חציל וכל השאר או כשאני מוזג לקערה חלק מן המרק רק עם אטריות, ללא הירקות; האם זה נחשב לבורר?
האם כל סוג מאכל חייב להיות בכלי נפרד? כלומר, בשר בכלי אחד, הבצל בכלי אחר, השום בכלי אחר; המרק בכלי אחד, האטריות בכלי אחר, הירקות בכלי אחר וכך הלאה?

אשמח לעזרתכם בעניין ואם אפשר בפירוט בבקשה.

תשובה:

שלום וברכה

חשוב ראשית להבין את הרעיון של בורר, ואחרי זה את כללי הדין הבסיסיים וזה יעזור לך:

מלאכת בורר ענינה בעיקרון הפרדת אוכל מפסולת כדי לאכול את האוכל ולהמנע מהפסולת. אלא שלצורך זה גם מאכל שאני לא רוצה אותו כי אני לא אוהב אותו ואני מפריד אותו מהשאר, הוא גם פסולת. לקחת מאכל מהצלחת בלי להקפיד על הפרדה ובעצם מהכל אני שמח לאכול, זה לא בורר.

עכשיו מה עושים כאשר יש פסולת, או מאכל שאני לא רוצה, מה עושים.

יש לנו שלושה כללים כדי להתיר ברירה בשבת, וצריך לעמוד בשלושת התנאים כדי להתיר:

1. האיסור הוא להפריד פסולת מאוכל, אבל אוכל מפסולת מותר. כלומר, נניח יש לי בצלחת עוף ובצל ואני מאוד לא אוהב בצל, אסור לי להוציא את הבצל מהעוף, אבל מותר לי להוציא את העוף מהבצל.

2. הברירה הזו צריכה להיות בסמוך לסעודה – תוך חצי שעה, או במהלכה.

3. הברירה המותרת היא דוקא ביד [או במזלג וסכין] ולא בכלי המיועד לברירה, כמו מסננת או כל כלי אחר המיועד לכך.

ממילא, נניח אני רוצה לאכול מרק ירקות בלי ירקות, ומשום מה חשוב לי שהם כלל לא יהיו בצלחת שלי כי אני לא אוהב אותם, אני מוציא במצקת רק מרק ואטריות ולא ירקות, אבל אני לא מצמיד את המצקת לדפנות כדי לשפוך ממנה את הירקות שצפים למעלה, כי זה כבר ברירת פסולת מאוכל.

אם יש בצלחת פלפלים ומלפפונים ופלפלים זה ממש לא טעים לי, אני לוקח את המלפפונים מצלחת אבל לא מוציא ממנה את הפלפלים וזורק.

כמו כן, אם זה נמצא בכלל באופן לא מעורב מותר להוציא גם את הפסולת, נניח קערה גדולה שבצד אחד יש אורז ובצד השני אפונה, במקום נגיעתם אסור להפריד אבל מעבר לכך, במקום שאין תערובת מותר להוציא גם פסולת מאוכל.

ממילא הכל פשוט מאוד והכל יחד יכול להיות בכלי כמו בכל בתי ישראל…

שבוע מבורך.