לחם משנה – שתי כיכרות שלמות

שאלה:

שלום לכבוד הרב שאלה בעניין לחם אם מברכים בשבת על פרוסת לחם במקום "לחם שלם"(לחמניות וכו)מברכים על סוג מסויים של לחם למשל מלא אבל פרוסה ולא "שלם" יש עם זה בעיה הלכתית או חייבים לברך על "שלם" בשבת?או שזה רק הידור…?תודה רבה על האתר הנפלא!

תשובה:

שלום וברכה

יש הלכה של לחם משנה, כלומר לבצוע בשבת לכתחילה על לחם שלם, כאשר הברכה נאמרת על שני לחמים שלמים, כמבואר כל זה בשלחן ערוך בסימן רעד. בדיעבד מי שאין לו לחם שלם יקח שתי פרוסות, אבל לכתחילה כאמור דוקא בשלם. אדם שאין לו מה לעשות עם לחמים שלמים גדולים, יכול לברך על לחמניות קטנות, אין הבדל, ובהתארגנות נכונה לפני שבת זה בסדר גמור. תקנה כמה לחמניות קמח מלא ותברך עליהן.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן רעד הקדמה – סעיף א

בוצע על שתי ככרות  (שלימות), שאוחז שתיהן בידו ובוצע התחתונה. הגה: ודוקא בלילי שבת (ד"ע), אבל ביום השבת או בלילי יום טוב בוצע על העליונה (כל בו והגהות מיימוני פ"ח מהלכות חמץ ומצה), והטעם הוא על דרך הקבלה.