מעשר שלא נאמר שינתן בלי נדר

שאלה:

קיבלתי סכום כסף גדול ואמרתי שאתן בעז"ה מעשר ממנו, ולא אמרתי בלי נדר. האם זה נחשב כנדרי מצווה ואני חייב לתת?

תשובה:

לכאורה זה נשמע נדר גמור, אבל בכל מקרה זה אכן מחוייב במעשר כמו כל הכנסה אחרת, אז למה לא לתת?

ככל שמדובר בסכום גדול מאוד ואתה קצת דחוק, יש לסמוך לתת את המעשר לגמ"ח הלוואות שיעשה בזה מצוות בתורת פקדון, וכשהילדים יגדלו ניתן להשתמש בזה כדי לחתן אותם, כי הרי מותר לחתן ילדים בכספי מעשר. אלא שאתה לא יכול סתם לשמור את הכסף בצד לצורך זה כי הוא כבר עכשיו צריך ללכת לצדקה, אתה יכול לשים בגמ"ח ולפדות כנ"ל.

ראה אהבת חסד חלק ב פרק יח.