ציורים על היד בנטילת ידים – חציצה? / למוחקם בשבת

שאלה:

צייר ציור על הידיים (ביום חול) ושכח להוריד את זה לפני שבת, האם יש איסור למחוק את זה בשבת כדי שיוכל ליטול ידיים לסעודה.

תשובה:

שלום וברכה

כאשר מדובר בציור בעט וכדומה שאין ממשות בצבע ולא ניתן להרגישו, הוא נחשב "חזותא בעלמא" ומעיקר הדין אינו חוצץ. ראה משנה ברורה סי' קסא ס"ק יד [אמנם זה נתון במחלוקת ראשונים ביו"ד סי' קצח, אבל כך יש להקל]. במידה וזה צבע ממשי יותר שכן חוצץ, יש בזה איסור מחיקה בשבת, ולכן, אם זה על מיעוט היד והאדם הזה כלל לא מקפיד להסיר את זה והוא שמח בציורים, רק שמחמת חיוב הנטילה הוא רוצה לנקות, זה לא חוצץ ואין צורך להסיר רק יטול ידיו בנחת באופן שלא ימחק וזה בסדר. ואם זה על רוב היד או שהוא מקפיד על כך, יכרוך ידיו במפה כיון שאינו יכול להסיר את זה בשבת. אמנם יש סוברים שכיון שמחמת איסור שבת הוא מנוע מלהסיר זה נחשב שאינו מקפיד ומותר ליטול ידיו כך.

מקורות:

ראה פסקי תשובות סי' קסא אות ז' שסיכם כל הדינים הללו. על המקילים ליטול כך כשמחמת איסור שבת הוא מנוע מלהסיר, ראה אשל אברהם בוטשאטש שם, אמנם זה חידוש ורבים חולקים, וראה גמרא שבת קכ ע"ב שמוכח לענין שם קודש שגם כאשר אדם מנוע מלהסיר את החציצה מחמת איסור מחיקת השם, עדיין היא חוצצת.