קניות במבצעי חג המולד

שאלה:

שלום כבוד הרבנים.

אצל הגויים, יש כל מיני חגים שהם לפעמים חגים של עבודה זרה, כמו חג המולד, ליל סילבסטר, חג הפסחא, חג הפנטקוסט, ראש השנה הסינית, (אולי גם רמדאן), וכו׳.
בימים האלה, לעתים קרובות, הגויים רגילים לעשות כל מיני מבצעים.
וגם יש ימים אחרים שאינם שייכים לעבודה זרה, כמו הבלאק פריידיי, חג הרווקים (בסין), וכו׳.
וגם בימים האלה יש כל מיני מבצעים.

האם מותר ליהנות מהמבצעים המדוברים שהם עשויים בימים הללו?
והאם הדין שונה אם המבצעים הללו עשויים בארץ ישראל או בחו"ל?

תודה מראש.
כל טוב.

תשובה:

שלום וברכה

בזמנינו לא נוהגים להחמיר שלא לקנות מהם ביום חגם. ראה שו"ע יו"ד סי' קמח סעי' יב, וכך הוא המנהג. ראה גם בדברי הראשונים בע"ז ב,א  שכתבו כמה נימוקים לכך שהיום מותר. אם זה מפני שכיום אינם עובדי עבודה זרה רק עושים מנהג אבותיהם (תוספות שם ב,א) או מפני שיש בזה משום איבה (תוספות רא”ש ור”ן שם), או מפני שיש בזה חיי נפש שביניהם אנו יושבים ואנו מתפרנסים מהם תמיד (רמב”ן ריטב”א ומאירי שם) ועוד טעמים אחרים במאירי שם. וואם אתה קונה לא ממש באותו יום אלא בתקופה הזו, בדרך כלל המבצעים זו תקופה ממושכת והחג הוא רק תירוץ למבצע, אז זה בכלל משהו אחר ומותר.

בהצלחה