אבלות על דוד – המתאבל עליו מתאבל עמו

שאלה:

אימי יושבת שבעה על אחיה שנפטר האם חלים עלי דיני אבלות?
(השתתפות בשבע ברכות, טבילה)

תשובה:

שלום וברכה

יש הלכה "המתאבל עליו מתאבל עמו", כלומר שחלק מדיני האבלות חלים על כל מי שמקרובי האבל, שאם היה אותו אבל עצמו הולך לבית עולמו היו מתאבלים עליו. דין זה נהגו רק בני אשכנז ולא בני ספרד, וגם לגבי בני אשכנז הוא בעיקר נהוןג לגבי דברי שמחה כמו כניסה לשמחות כמו שהזכרת, וגם הגבלות רחיצה, מתרחצים רק בפושרים ולא בחמין. לגבי טבילה יש לנהוג כרגיל ולא קיים דין זה. מנהג זה אינו כל השבעה אלא עד מוצאי השבת הראשונה שלאחר הפטירה.

בשורות טובות.

מקורות:

ראה פני ברוך פרק ט סעי' יא.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. יישר כוחכם כבוד הרב שליט"א ודאי אתם צודקים ואני טעיתי.ברם,בלחם הפנים סי'שעד ובמסגרת השולחן כתבו שאין מסתפרים ואין נוטלים ציפורניים עד שבת.ובדע"ק התיר חפיפת הראש בחמין בערב שבת,וגם הנשים רשאיות להתרחץ כדי שלא יתגנו על בעליהן.

  2. עצם דין זה וגדריו אינו ברור די הצורך בפוסקים, כיון שכפי שכתב הרמ"א בעצם איננו נוהגים בו רק כמנהג בעלמא בכמה פרטים ואינו מן הדין.