כסף שנפל מהמכונה

שאלה:

שלום כבוד הרב,
בעלי שם שקל במכונה שמוציאה סוכריות. ויצא ממנה שקל נוסף והוא הכניס אותו חזרה כדי לקבל עוד סוכריות ונתן לילדים . הבת ביקשה מהבן סוכריה והוא נתן לה. היא אמרה לי שהוא נתן לה ואמרתי לה טוב למרות שחששתי שאולי היה פה גזל. אחר כך אמרתי לבעלי שהוא גזל והוא רצה להחזיר למוכרת את השקל אבל אמרתי לו שזה שייך למכונה( מכונה של תרומות למען עמותה כלשהי)ולא למוכרת והוא לא החזיר . האם לחשוש לגזל גם מבחינתי כי הילדים אכלו מהסוכריות ובגלל שאמרתי ואישרתי לבתי לקחת מהבן סוכריה ולאכול למרות שחששתי מגזל ?

תשובה:

שלום וברכה,

האמירה שלך אינה גזל כלל ואין בה חשש.

השאלה היא כלפי בעלך האם בכלל עבר בגזל שהשתמש בשקל שמצא במכונה, או שמא מותר לו להשתמש בשקל? אם השקל יצא בקלות פירושו שלא התקבל למכונה ויתכן שהיה של אדם אחר שנתקע לו השקל והתייאש, ולכן שייך למוצא.

אם הכסף נפל מתוך הקופה של המכונה, יש להשיב לבעל המכונה, ולרוב הכסף שנמצא במכונה זה כסף שנתקע לאחד הלקוחות הקודמים, ומותר למוצא לקחת.

בהצלחה.