חק תוכות באות ו' של פרשת פנחס

שאלה:

שלום לרב,
בפרשת פנחס במילה שלום יש מנהגים שהאות וו במילה שלום היא קטועה,
מה הדין כאשר נעשה כחק תוכות, דהיינו סופר כתב וו רגילה ואז קטע אותה באמצע , האם כשר ? ואם כן , האם זה לכתחילה או דיעבד

תשובה:

כתב בספר סת"ם להגרש"ק (הלכות ס"ת סוף סימן כה) דמותר לגרור בזהירות הפסק דק באלכסון, לעשותה קטועה, ואין בזה חק תוכות. ויצא לחדש דאדרבא, לכך לא נאמר בלשון "פסוקה" דמשמע מתחילתה דוקא, אלא לשון "קטיעא" דמשמע שהיתה שלמה ונקטעה, ושכן יש לסופר לעשות לכתחילה, לכותבה שלמה ואח"כ לעשות בה הקטיעא. והביאהו המשנת אברהם (סוף סימן לא) ומאסף לכל המחנות (סוף אות הוא"ו). וכן הביא הגרעק"א (מהד"ת ח"א סימן עה) סברא זו, והסיק דאין חילוק בין נפסק בה מעצמו, או שנגע ושלט בו יד אדם להפסיקו.  ונלע"ד דכיון שמנהג הסופרים לעשותה פסוקה בכתיבה ולא בחקיקה, וגם הנסיון מורה שהבא לתקן ע"י חקיקת הפסק, פעמים נמצא מקלקל ופוסל הס"ת על ידי שמקצר הרגל לצורת יו"ד, ורק מעטים מומחים לדבר, על כן לכתחילה ראוי לתקן בגרירה, לקצר מעט מאורכה שתהא ואו קצרה, ולהזהר שלא תדמה ליו"ד, ואח"כ להוסיף קו דק אלכסון מתחתיה, כמו שנתבאר לעיל סע' ‎מג, משמיה דהגרעק"א.