נוסח מעין שלוש בברכת "כי אתה טוב ומטיב…" וכיצד חותם.

שאלה:

שלום כבוד הרבנים באתר דין,

בבקשה שאלה על נוסח של ברכת מעין שלוש,

(1) יש לי שני סידורי כיס חביבים עלי, נוסח עדות המזרח.
באחד מהם הנוסח לברכת מעין שלוש:
"כי אתה טוב ומטיב לכל ונודה לך על הארץ"
ובשני:
"כי אתה טוב ומטיב לכל ונודה לך (השם אלוקינו) על הארץ"

הדבר להבנתי דומה ומצוי בברכת המפיל, כשיש ספק אם ידבר לא יוסיף שם ומלכות,
איך להבין את התוספת של שם ומלכות במקרה של מעין שלוש, לספרדי?

(2) שאלה נוספת בבקשה,
אשמח לעזרה באימות החומר ששמעתי בשני דברי הלכה שונים.

א) בהינתן אכילת שיעור מזונות הראוי לברכה, בצמוד לפירות שנתברכה בהן הארץ ו/או הגפן,
ימנה המברך/ת את כל מרכיבי סעודת המזונות בשני שלביה הראשונים של הברכה ובשלישי חתימה על המחיה בלבד?

ב) אם אכל שיעור גדול וראוי לברכת מעין שלוש למשל על תמרים אך שיעור המזונות היה קטן (נאמר ארבעה ופלים צנומים ואווריריים).
במקרה זה יקדים "על הפירות" ויזכיר "ועל המחיה" כשני לפירות, יעשה כך בשתי הברכות הראשונות של מעין שלוש , וכאן אינני יודע במה חותם בברכה השלישית – מחיה?

תודה רבה לכם!

תשובה:

שלום וברכה

1. הנוסח הנכון הוא ללא שם ה', ונודה לך על הארץ ועל המחיה, ברוך אתה ה'…

2. גם בחתימה מפרטים שניהם.

3. כנ"ל.

הצטרף לדיון

תגובה 1