לתרומות לחץ כאן

הכנה משבת ליום טוב – שבועות

שאלה:

שלום וברכה, השנה יוצא שבועות סמוך לשבת.
מה הדין של הדחת כלים בשבת? יש פה עניין של הכנה מקודש לחול

תשובה:

בהחלט אסור. הכנה משבת ליום טוב אסורה.

בפוסקים חילקו בין מעשה קל כמו הוצאת אוכל מהמקפיא בשבת עבור יום טוב שבזה יש להקל בשעת הצורך, לבין הכנה של ממש הכרוכה בטירחה ובגמר דבר שזה אסור. הכנת הנרות ודאי אסורה כיון שזה מוקצה בשבת! ניתן להכין בערב שבת כפול, או בליל יום טוב עצמו לתקוע נרות חדשים אבל לא כדאי לפנות את הבזכים

מקורות:

בחיי אדם כלל קנ”ג ס”ו פסק שאין איסור הכנה בדבר שאינו גמר הפעולה, ולכן התיר בשעת הדחק להביא יין מיום טוב לחבירו, אך כתב שדוקא בתנאי שזה לצורך מצווה ועושה זאת בעוד היום גדול שאין ניכר הדבר שעושה זאת לצורך מחר, ושיעשה זאת בשינוי.
המ”ב סי’ תרס”ז סק”ו ובשעה”צ סי’ תק”ג סק”ב פסק את דברי החיי אדם להלכה.

ובעיקר דברי החיי אדם נראה לבאר גדר הדבר, דיש שני גדרי איסור הכנה, דבדבר שהוא גמר ענין הרי אם עושה לצורך חול מיקרי מלאכה בשבת או ביום טוב, אך בדבר שאינו גמר ענין אלא טירחה בעלמא כגון להביא יין [או נידון דידן להוציא מאכלים מהפריזר] הרי שאין כאן איסור מלאכה, אלא הגדר הוא שהוא מבזה את השבת בזה שהוא מתנהג בשבת כדרך חול, ולכן אם אין זה ניכר שזה לצורך חול כגון שעוד היום גדול, והוא גם עושה זאת לצורך מצוה, ורק מחמת הדחק אין זה נחשב לבזיון השבת.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. רציתי להוסיף בבקשה, אומנם לא קשור להדחת כלים,אבל לדעת הגר"ע,מותר להוציא תבשיל מהמקרר (יבש) ולאכול מעט בשבת ולשים על הפלאטה לצורך ליל שבועות.
    או לשים אפילו תבשיל לח לאחר שאכל מעט,על פלאטה כבויה שעתידה להדלק ע"י שעון שבת.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל