איסוף פירות שהתפזרו בשבת – מעמר

שאלה:

שאלה: אם התפזרו תפוזים בתוך הבית ואדם רוצה להחזירם לקערה, וכן אדם שרוצה להחזיר צעצועים לקופסא, האם מותר לאספם בשבת?

תשובה:

בפירות בתוך הבית יש מחלוקת הפוסקים אם יש בזה חשש מעמר, בשאר דברים כמו משחקים אין בעיה [רק יש להזהר מבורר במיון משחקים]. בחצא ודאי יש איסור מעמר בפירות.

מקורות:

ראה כאן מאמר נרחב בענין זה ולקראת הסוף הנושא שאתה עוסק בו.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. למה אין חשש מעמר במשחקים/צעצועים ?

    מה היא הזהירות שצריך בנושא בורר במיון-משחקים/צעצועים ?
    -הכוונה רק אחרי המשחק עם הצעצועים, -כאשר באים להחזיר את סוגי המשחקים/צעצועים
    השונים, למדפים השונים בארון ?

    תודה,

  2. הכוונה שמעמר בעיקרו הוא בגידולי קרקע.
    בורר זה במיון המשחקים כדי להחזירם למקום, כאשר למשל הלגו מעורבב עם הפליימוביל ואני מפריד ביניהם כדי לשים כל דבר במקומו.

  3. גם זה נאמר רק לגבי החצר:
    שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שלה סעיף ה
    נתפזרו לו פירות בחצר, אחד הנה ואחד הנה, מלקט מעט מעט ואוכל ולא יתן לתוך הסל ולא לתוך הקופה; ואם נפלו במקום אחד, נותן אפילו לתוך הסל, אלא אם כן נפלו לתוך צרורות ועפרורית שבחצר שאז מלקט אחד אחד ואוכל, ולא יתן לתוך הסל ולא לתוך הקופה (וע"ל סי' שי"ט).