טיפול בגינה בשמיטה

שאלה:

א. האם מותר לגרוף עלים יבשים, לצורך נקיון , בחצר בית שגדלים בה 5 עצי פרי.
ב. עשבים למיניהם שגדלים בגינה, ומכערים את הגינה, האם מותר להסיר אותם, גם בהתחשב בעובדה שהם גדלים ומתרבים מהר, ועתה עם הכניסה לתקופת הקיץ הרי שבמשך חצי שנה, עד סוף השמיטה זה יהפוך ל"ג'ונגל" שיהיה קשה להשתלט עליו.
ג. גדר חיה מלאה, שבתקופת הקיץ ממש "מתפרעת", האם מותר לגזום כדי לשמור על הנוי.
ד. גדר חיה לא מלאה, האם אפשר לגזום רק בשביל נוי כאשר לא אכפת מזה שתתמלא, מה גם שהיא כבר קיימת 13 שנה והגיזום עד עתה לא גרם לה להתמלא.

תשובה:

שלום וברכה

1. לגרוף עלים לנקיון בלי ליישר את הקרקע, מותר.

2. מה שזה מכער את החצר אינו נימוק מספק, אם יש חשש נזק, הם חונקים גידולים טובים, או שיש חשש מנחשים – מותר.

3. בגיזום גדר חיה לנוי כאשר זה לא נצרך להשבחה, נחלקו הדעות, ראה שמיטה כהלכתה פרק א וברית עולם שביעית סוף הספר, המיקל יש לו על מי לסמוך והכל לפי הענין.