עקירת עצי פרי בשמיטה

שאלה:

שלום כבוד הרב,

אני כעת ברוך ה באמצע שיפוץ של הבית שלי, ויש לי שאלה לגבי עצים ועצי פרי.

הקבלן עמד להרוס ולעקור את כל הגינה (בונים שם הרחבה לבית) אך עצרתי אותו לבינתיים עד לבירור הסוגיה.

יש שני שאלות
1. עצים סתם בשנת השמיטה האם מותר לעקור?
2. עצי פרי בארץ ישראל ללא קשר לשמיטה האם מותר לעקור, להבנתי אם נועד להרחיב בית יש היתרים אבל צריך לשתול אותם במקום אחר, ניתן לעשות זאת בשמיטה?
בנוסף , יש כמה עצים שנראים לי מתים האם יותר קל לעקור?
כמו״כ יש עץ שלדעת המפקח בנייה הוא עץ תבלין, האם זה נחשב כעץ פרי לכל דבר?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

בשמיטה כמובן אין אפשרות לשתול שוב את העצים במקום אחר.

לגבי עצי פרי בשמיטה יש בעיה בעקירה מעבר לבעיה הקיימת בשאר שנים, שכן כאשר יש פירות על העץ, ברגע שאתה עוקר אותו אתה גורם הפסד לפירות שביעית, לכן אם יש עץ נושא פירות והם כאלו שחנטו בשנה זו וקדושים בקדושת שביעית – אסור לעוקרו.

עץ תבלין קדוש בקדושת שביעית וקיימת בו הבעיה הנ"ל.

עצי פרי שאינם נושאים פירות ניתן לעקור לצורך בנייה על ידי גוי.