מצעי גידול בשמיטה

שאלה:

שלום וברכה לרבנים !
יש לי בחצר הבית טוף במקום אדמה, האם יש נפקא מינה לעניין גידול על טוף בשמיטה ?
ולגבי צמח שיונק מהאויר, אם אין אדמה אלא טוף זה משנה ?
תודה רבה
פורים שמח !

תשובה:

אינני יודע מה זה הטוף וממה הוא עשוי וכיצד הוא פועל, כדאי לשאול באתר של בית המדרש להלכה בהתיישבות של הרב אפרתי "אמונת אי"ש". לגבי גידולי מים יש שהקלו שאין בהם דיני שביעית, אולם בשם החזון איש הובא שהחמיר בזה, וכן נוהגים היום במערכות הכשרות המהודרות שלא להקל אלא על ידי מכירה לגוי.

מקורות:

ס' השמיטה לרב טיקוצינסקי ח"ב עמ' קד, הל' שביעית להר"י זלבר מחבר שו"ת אז נדברו ח"א עמ' כה בשם החזון איש, והובאו בשו"ת יחוה דעת ח"ו סי' יב.  אמנם יש שהביאו עדות מהחזון איש שהחמיר בגידולי מים שדינם כעפר, וכך מחמירים במערכת הכשרות של הגר"י אפרתי.