תיאום מחירים בין משכירי דירות בשכונה

שאלה:

שלום כבוד הרב,
רציתי לדעת האם משכירי דירות בשכונה מסוימת יכולים לתאם ביניהם את עלות שכר הדירה החודשית בה הם משכירים את דירתם, ואף לתאם ביניהם כל שנה עליית מחיר של שכר הדירה בתיאום?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם יש בית דין במקום רשאים הבית דין לקבוע מחירים ולא לתת למשכירים לתאם מחירים ולנצל את השוכרים. אבל אם אין בית דין שיקבע מחירים, אסור למשכירים להפקיע מחירים ולתאם ביניהם מחירים גבוהים. אבל אם לא מדובר בהפקעת מחירים אין בכך איסור הלכתי. למרות שהתיאום גורם שלא ירדו המחירים – אין איסור הלכתי.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך סימן רלא סעיף כא

כל המפקיע שערים שמוכר יותר מהראוי, רשאים להלקותו ולענשו כפי הראוי.

סעיף כה

כל המפקיע שערים, או שאצר פירות בארץ ישראל או במקום שרובו ישראל,  הרי זה כמלוה ברבית.