ריבית בהחלפת כספים

שאלה:

אם דוד נתן ליוסי 1000 דולר בארה"ב כדי שיוסי יביא לו שקלים בישראל.
הם קבעו שער יציג של 3.5 דולר מכיון שזה הובטח בתוך כמה ימים ולא רצו להיות תלויים בשער.
עכשיו בסופו של דבר דוד נתן ליוסי 3600 שח במקום 3500 שהם קבעו. (השער היציג היה 3.4) חשוב לציין שגם דוד וגם יוסי נהנים מהחליפין. דוד נזדקק לדולרים בארהב. ויוסי מעוניין בשקלים בישראל בשער שנקבע ובלי לשלם לפרטן עמלת פריטה.
השאלה האם בתוספת 100 שקל שהוא נתן לו מעבר לשער שקבעו שייך ריבית?
למרות ששניהם הרוויחו מהעניין

תשובה:

שלום וברכה,

דוד נתן ליוסי דולרים כדי שיפרע לו במועד מאוחר בארץ ישראל שקלים, והרי זה הלוואה ולא החלפת מעות, כיון שלא מחליף את הכסף מיד אלא התנו שיחזיר אחר זמן מסוים. ולכן אם הלווה מוסיף על הפירעון הרי זה ריבית מדרבנן, כיון שהתוספת ניתנה עבור המתנת המעות.

בהצלחה.