פועל שהניח מכשיר חשמלי במקום לא בטוח

שאלה:

עובד אצלי צבעי , שבזמן שלא הייתי בבית הוריד מכשיר חשמלי ושם אותו במקום לא הכי בטוח , הגעתי והחזרתי את המכשיר למקומו גיליתי שהוא לא עובד והתקלקל (לפני שהוא שם אותו שם המכשיר עבד ) עלותו 1500 ש"ח בערך
הוא אומר אולי זה אני אולי זה את כשהחזרת אותו
למרות שהסבירות כשהוא הניח במקום לא בטוח
מה עושים ? מי ישלם את הנזק ?

תשובה:

שלום וברכה,

הפועל שהניח את המכשיר במקום לא בטוח לא מהווה ראיה שהוא הזיק, אולי הניח במקום לא בטוח ולא אירע כלום. וכל עוד שאין הוכחה גמורה שהוא הזיק את המכשיר לא ניתן לחייבו בתשלומים.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך סימן ת סעיף א:

"שור שהיה רודף אחר שור אחר, והוזק, זה אומר שורך הזיק, וזה אומר לא כי  אלא בסלע לקה, המוציא מחבירו עליו הראיה, אפילו ניזק טוען ברי ומזיק טוען שמא".

מבואר כלל גדול בדיני ממונות שלא ניתן להוציא ממון על ידי אומדנא אלא אם כן יש ראיה ברורה שאכן הפועל הזיק. וכאן שלא ידוע מי הזיק את המכשיר לא ניתן לחייב.

אמנם מצאנו (שו"ע סימן עה סעיף יז) שאדם יכול לחייב שבועה אם יש רגלים לדבר [הסתברות שהפועל הזיק], וכשיש חיוב שבועה בית דין מפשרים שהנתבע ישלם מעט כדי להיפטר מהשבועה. אולם אם אין תביעה בבית דין אין חיוב שבועה וממילא אין חיוב להתפשר.