הפסק בין תפילין של יד לשל ראש ובקריאת שמע

שאלה:

האם בין תפילין של יד לשל ראש יש לקום בפני רב שמגיע ?
האם בקריאת שמע אם נגש אלי חבר או אדם ושואל שאלה , האם לסמן לו או להשיב לו שלום בלי דיבור מותר או אסור ? האם עלי להתעלם ?

כנ"ל לגבי קריאת שמע על המיטה אם אשתי שואלת אותי משהו להנהן לה לאישור וכו' תודה מראש

ולגבי ק"ש על המיטה לאמרה בסלון ואז להכנס לחדר , כאשר אשתי שם בלי כיסוי ראש וברצוני לאמר קריאת שמע בלי להפנות לה את הגב וכו' אשמח לדעתכם תודה מראש .

תשובה:

שלום וברכה

את שאלתך הראשונה לא הבנתי, שהרי בלאו הכי נעמדים אחרי הנחת תפילין של יד כדי להניח את של ראש בעמידה כדעת הזוהר והמקובלים [בני אשכנז עומדים גם בעת הנחת תפילין של יד].

כאשר החבר ניגש וניכר שאם לא תגיב כלל הוא יעלב, ניתן לרמוז שאתה באמצע אבל לא לדבר. הסיבה שבזמנינו לא משיבים שלום וכו' היא בגלל שיודעים שכאשר אנשין מתפללים הם לא מדברים, אבל כאשר כן יש חשש עלבון ומדובר בליד יבור רק לסמן ביד, מותר. ראה משנה ברורה סי' סו ס"ק ב.

בקריאת שמע על המיטה שאינה לקיום מצות קריאת שמע אלא לסגולה לשמירה הדין הרבה יותר קל.

אתה יכול לאומרה בסלון.

ברכה והצלחה ושבת שלום.