ברכה על אכילה לפני הסעודה

שאלה:

כשאני אוכל בסעודה דברים המתלפתים בפת כגון שניצל ציפס ועוד, האם אני מנוע מלאכול את אותם הדברים קודם הסעודה בטווח זמן מסויים?

תשובה:

במידה ותאכל אותם לפני הסעודה אתה אכן נכנס לצורך לברך ברכה אחרונה, ובכך בעצם אתה גם גורם ברכה שאינה צריכה, ובכל מקרה אם זה נעשה יש לברך בורא נפשות.

מקורות:

משנה ברורה סימן קעו:

אם אכל קודם הסעודה דברים שא"צ ברכה עליהם כשאוכלן בתוך הסעודה [כגון מיני לפתן ופרי אדמה שקורין ערד עפי"ל או בולבע"ס וכדומה] א"כ אפילו אם דעתו לאכול מהם גם בתוך הסעודה אינו מועיל להם כלל הברכה ראשונה דבלא"ה הם נפטרין ע"י ברכת המוציא וע"כ מה שאוכל קודם הסעודה אין שייך כלל להסעודה וצריך לברך עליהם ברכה אחרונה בורא נ"ר.