ברכה על לחמניית באן

שאלה:

שלום הרב, מה הברכה על לחמניית 'באן'? זו לחמניה שמתבשלת באדים בלבד ולא רואה פני תנור.
אשמח גם למקורות להרחבה אם אפשר, תודה רבה!

תשובה:

זה שברכתו מזונות זה ברור כיון שנחשב מבושל, השאלה היא האם יש עליו דין קביעות סעודה, ובפשטות אין בו קביעות סעודה אבל ראוי לאכלו רק בסעודת פת או בכמות מועטת, שלא לבוא לכלל ספק זה.

מקורות:

בשו"ת גינת ורדים (או"ח כלל א סי' כד) כתב במאכל דומה: "ולכאורה נראה דהוי לחם גמור לכולי עלמא, לפי שאין בישולו על ידי מים כלל, לפי שנותנים בכלי מנוקב נקבים רבים ונותנין כלי זה על גבי קדירה של מים או של תבשיל שעומדת על האש, והזיעה וההבל של הקדירה עולה לכלי שעל גבה, ובאותה זיעה והבל הוא מתבשל ונעשה ראוי לאכילה. ולכאורה נראה לדון בו דהוי האור מהלך תחתיו ואין משקין נוגעין בו, דחשיב ליה ר' יוחנן הלחם גמור לענין חלה ולברכת המוציא. אמנם מסתברא דהוי כאלו נתבשל בתוך הקדירה עצמה שלמטה ממנו, לפי שכל זיעה והבל דיינינן ביה כגופו של דבר הגורם להם". אלא שבכל לחם מבושל יש הרי את שיטת רבינו תם שהחמיר שכן יש בו קביעות סעודה והורה השו"ע לחוש לדבריו ולאכול ממנו רק בתוך סעודת פת, ראה סי' קסח סעי' יג.