היכה את החבר ורוצה להיפטר בטענות שונות

שאלה:

שלום,
במהלך מריבה (בחו"ל) ראובן שבר אף לשמעון אך תוך זמן קצר הביא פתק מרופא שהוא (כלומר ראובן עצמו) בלתי שפוי בדעתו (לא אחראי על מה שהוא עושה) כדי להפטר מכל עונש (מסתבר שמדובר בבריון שקנה פתק).
מה הדין במקרה הזה, האם יש לחשוש שהפתק מזויף (הוא היה יכול לשלם לרופא), והאם עדות שני עדים כשרים שראובן שפוי היא יותר חזקה מהפתק של רופא?
כמה משלמים במקרים דומים?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה אדם שהיכה חייב לשלם על הנזק שעשה, אלא אם הוא שוטה גמור שאז פטור מתשלומים. מכתב מרופא לא פוטר אותו מתשלומי נזיקין, בין אם המכתב מוסמך ובין אם הוא מזויף, אם הוא רק סובל מהפרעות נפשיות לא מוגדר כשוטה שפטור על מעשיו. ואדרבה אם ישלם על הנזק הוא לא יזיק יותר להבא.

את התביעה האזרחית יש לתבוע אך ורק בבית דין. את התביעה הפלילית מותר למסור למשטרה, מאחר והכאה מוגדר כפלילי וכל דבר פלילי מותר לפנות למשטרה.

בהצלחה.